Obama heeft de dalai lama ontvangen

In de Verenigde Staten heeft president Barack Obama de dalai lama ontvangen. Dat gebeurde ondanks protest van China. Obama had een persoonlijk gesprek van drie kwartier met de Tibetaanse geestelijke leider in ballingschap.

De Amerikaanse president sprak zijn steun uit voor de Tibetanen en benadrukte het belang van het beschermen van de mensenrechten van de Tibetanen in China. Hij herhaalde echter ook de Amerikaanse positie dat Tibet deel uitmaakt van China. Hij hoopt ook op een dialoog tussen Tibet en China om de onderlinge geschillen op te lossen.

China had gezegd dat de ontmoeting de relatie met de Verenigde Staten zou schaden en gevraagd dat Obama zijn uitnodiging zou intrekken. Volgens Peking mengt Obama zich in "de interne aangelegenheden" door de rode loper uit te rollen voor de Tibetaanse leider. Washington heeft daarop niet gereageerd.

Obama  heeft zich dus niet door de Chinese bezwaren laten overtuigen. Het is overigens al de tweede keer dat hij de Tibetaanse leider en Nobelprijswinnaar voor de Vrede ontmoet en hij is ook niet de eerste VS-president die dat doet.

Sinds de inval van Chinese troepen in 1950 is Tibet stevig in handen van Peking. Na een mislukte opstand in 1959 kon de dalai lama ontsnappen naar India. Sindsdien reist hij de wereld rond om steun te werven voor op zijn minst autonomie voor zijn land. Omdat hij ook een belangrijk boeddhistisch geestelijke is, heeft hij wereldwijd veel invloed, ook in het Westen.

De relaties tussen de VS en China zijn de voorbije maanden fors verbeterd. Dit jaar staan er een aantal hoge bezoeken over en weer gepland. De voorbije weken waren er wel spanningen omdat de Amerikaanse marine oefeningen ging houden in de Zuid-Chinese Zee. Dat werd door Peking beschouwd als steun van de VS aan de Filippijnen en Vietnam. China ligt met die landen overhoop over het bezit van enkele onbewoonde eilanden die aanspraak geven op onderzeese oliereserves.