Otto von Habsburg is begraven in Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is Otto von Habsburg met veel pracht en praal begraven. Hij was de erfgenaam van de dynastie die zeven eeuwen lang over het Duitse en Oostenrijks-Hongaarse rijk regeerde.

Otto von Habsburg is begin deze maand op 98-jarige leeftijd overleden. Vandaag is hij tijdens een grootse plechtigheid begraven in Wenen, de vroegere hoofdstad van het Habsburgse rijk.

De plechtigheid begon met een kerkelijke viering in de Stephansdom. De kist onder het zwartgele vaandel van de Habsburgers is dan daarna bijgezet in de Kapucijnencrypte, waar de Habsburgse keizers en hun familie begraven liggen. Zijn hart wordt volgens de traditie begraven in een klooster in Hongarije, die andere pool van het voormalige keizerrijk. Dat gebeurt morgen.

Voor de gelegenheid waren tal van Europese koningshuizen vertegenwoordigd. Onder meer de Zweedse koning Carl-Gustaf, de Luxemburgse groothertog Henri en prins Hans-Adam II van Liechtenstein waren aanwezig. Voor België waren dat prinses Astrid en haar echtgenoot, Lorenz von Habsburg (links), een neef van de overleden Otto von Habsburg.

Erfgenaam van de Dubbelmonarchie

Voor de begrafenis zijn er rouwplechtigheden gehouden in Oostenrijk, Hongarije en andere staten in Oost- en Centraal-Europa die ooit deel uitmaakten van het Habsburgse rijk. De dynastie stamde af van de Bourgondische hertogen en regeerde tussen 1438 en 1806 over het Duitse rijk, daarna over de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie in Centraal-Europa.

Otto von Habsburg was de zoon van de laatste Habsburgse keizer Karl (1916-1918), die na de Eerste Wereldoorlog werd afgezet. Hij was het hoofd van de Habsburgse familie in ballingschap. Toen hij begin de jaren 60 zijn aanspraken op de troon opgaf, mocht hij terug naar Oostenrijk reizen.

Von Habsburg was actief in de Beierse CSU en zat lange tijd in het Europese Parlement.