Spanje negeert de EU-stresstest van banken

Spanje is niet van plan om de vijf banken die mislukt zijn in de EU-stresstests, te dwingen om hun kapitaal te verhogen. Volgens Madrid waren de criteria van de EU verkeerd en bezitten de "gebuisde" banken wel voldoende kapitaal.

De gouverneur van de Spaanse centrale bank Miguel Angel Fernandez Ordonez zegt ronduit dat hij de resultaten van het Europese onderzoek naar de crisisbestendigheid van de banken niet aanvaardt.

Ook de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado zegt dat de Spaanse banken geen behoefte hebben aan extra kapitaal om eventuele crises aan te kunnen. Ze vindt overigens dat de Spaanse banken het vrij goed gedaan hebben in de tests.

Volgens Madrid zijn de vijf Spaanse banken in de test mislukt omdat de criteria van de EU verkeerd waren en niet omdat ze te weinig kapitaal hebben. Zo hebben de onderzoekers van de EU een aantal financiële buffers van de Spaanse banken niet in de resultaten opgenomen. Als dat wel was gebeurd, aldus Spanje, zouden die banken geslaagd zijn.

Hoe dan ook kan de Europese Bank Autoriteit (EBA), dat is de nieuwe Europese bankwaakhond, de betrokken banken dwingen tot kapitaalverhogingen als de Spaanse oveheid dat niet doet.

8 "gebuisden" en 16 met hakken over de sloot

Acht banken hebben de minimumvereisten van de EBA niet gehaald. Het gaat om de Spaanse spaarkassen Catalunya Caixa, CAM, Banco Pastor, Unnim en Caja 3. Ook de Griekse banken Eurobank en ATE kregen een rode kaart, evenals Volksbanken uit Oostenrijk. De Duitse regionale bank Helaba (Hessische Landesbank) weigerde de test, maar zou die hoe dan ook niet gehaald hebben.

Zestien andere banken raakten slechts met de hakken over de sloot en ook hen wordt aangeraden om het kapitaal op te trekken. Onder hen komen er ook zeven uit Spanje. Daarbij waren ook de Griekse banken Piraeus en Hellenic Postbank, de Italiaanse Banco Popolare, HSH Nordbank en NordLB uit Duitsland, twee Portugese banken, twee Sloveense en een uit Cyprus.

De zwakke score voor Spaanse en Duitse banken is mogelijk te veklaren door de versnipperde markt met veel kleinere regionale en lokale spaarkassen.

lees ook