"Blues Peer is enige festival in zijn soort"

Brian Setzer heeft vanavond het driedaagse festival Blues Peer afgesloten, na het optreden van de overblijvende leden van The Doors. "Blues Peer is zowat het enige festival in zijn soort", zegt muziekprogrammator Wim Vermeijen met enige trots.

Voor de 27e editie van het Belgium Rhythm 'n' Bluesfestival strikten de organisatoren weer enkele klinkende namen, waaronder Brian Setzer's Rockabilly Riot en de overblijvende leden van de legendarische groep The Doors (foto), Ray Manzarek en Robby Krieger.

De oude knarren van The Doors brachten een resem van hun hits, maar zonder frontman Jim Morrison is het volgens velen maar een afkooksel van de legendarische band. "Het is veelzeggend dat de drummer niet aan dit circus wou deelnemen", zegt Jan Sprengers van Radio 1. "Maar het zijn wel nummers die iedereen kent, de tent stond op zijn kop."

Ook minder bekende namen konden vaak op heel wat belangstelling rekenen. "King King was met alle respect voor de grote namen het fijnste concert dat ik gehoord heb", zegt Dirk Blancke van Radio 1. "Ik heb hun geweldige set ademloos gevolgd, en ben ervan overtuigd dat we de groep nog vaker en het liefst hoger op de affiche zullen zien." De Schotse groep zorgde vanmiddag met zijn harde blues voor een van de hoogtepunten van het festival.

Het festival gaat duidelijk breder dan blues alleen en daarbij komen heel diverse genres en groepen aan bod. "In vergelijking met andere festivals varen wij echt een eigen koers", verklaart muziekprogrammator Wim Vermeijen. "Wij doen niet mee met hypes en trends, maar kiezen de bands echt op artistieke en muzikale gronden."

Het was vandaag ook uitkijken naar de meeslepende rockabilly en ska van Kitty, Daisy & Lewis (kleine foto). De twee Londense zussen spelen samen met hun broer muziek geïnspireerd op genres uit de jaren vijftig en zestig, maar dan met een moderne toets. "Onze muziek is een mix van verschillende genres, jazz, R&B, ska, swing en nog andere", verklaarden de drie groepsleden. "Maar veel van die genres zijn beïnvloed door blues."