Clinton heeft vertrouwen in Griekenland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft tijdens een bezoek aan Athene haar vertrouwen uitgesproken in het financiële saneringsplan voor Griekenland.

Clinton kwam in Athene de belaagde Griekse regering een hart onder de riem steken. Ze zei dat ze alle vertrouwen had in het saneringsplannen van premier George Papandreou en vast gelooft dat Griekenland de huidige financiële crisis te boven zal komen.

Ze verwees naar de lange relaties tussen de VS en Griekenland als "vrienden en bondgenoten" en beloofde dat diegenen die speculeren op een Grieks bankroet, op het verkeerde paard wedden.

De steun van Clinton is een duwtje in de rug voor de Griekse regering, net voor de speciale Europese top donderdag knopen wil doorhakken inzake de schuldencrisis in de eurozone. Naast Griekenland, zullen daar evenwel ook Ierland, Portugal, Spanje en Italië besproken worden.

De Amerikaanse steun voor Athene is niet helemaal vrijblijvend, want de VS hebben een grote vinger in de pap bij het Internationaal Muntfonds, dat nauw betrokken is bij de reddingsplannen voor Europese schuldenlanden.

Intussen kampen de VS zelf met een politiek-financiële crisis over de begroting en het schuldplafond. Voor 2 augustus moeten Democraten en Republikeinen het daarover eens worden, zoniet zal de VS schulden niet kunnen aflossen.