Gent Jazz Festival breekt bezoekersrecord

De tiende editie van het Gent Jazz Festival heeft ruim 38.000 bezoekers getrokken. Ondanks het slechte weer zijn dat er 3.000 meer dan het record van vorig jaar. Voor het eerst waren er ook 3 uitverkochte concertavonden.

Organisator Bertrand Flamang is tevreden met het publieksbereik, de kwaliteit van de concerten en de bijna definitieve herinrichting van het festivalterrein. "Bovendien hadden we voor het eerst in tien jaar drie uitverkochte concertavonden", zegt Flamang. "Dat de publieksopkomst niet afhangt van de weersomstandigheden bewijst dat we met onze volgehouden kwaliteitscriteria op alle vlakken een plaatsje veroverd hebben in de harten van ons publiek."

De grootste publiekstrekkers waren de "special night" met Mavis Staples en B.B. King, de concertavond van vrijdag 15 juli met Agnes Obel, Absynthe Minded, Angus & Julia Stone en zaterdag 16 juli met Nouvelle Vague, Raphael Saadiq en Gotan Project. Tot zijn persoonlijke muzikale hoogtepunten rekent Flamang onder meer de concerten van Sony Rollins, het Michel Portal Quintet en het Dave Holland Quintet.

De Winnaar Jong Jazztalent Gent 2011 werd "Ifa Y Xango". Volgens de jury liet het septet "zich op intelligente, authentieke wijze inspireren door Latijns-Amerikaanse volksmuziek en ritmes". Daniel Lanois' Black Dub, Trixie Whitley & Brian Blade sluiten het festival af.