NOTW: Topman Londense politie neemt ontslag

Het schandaal rond de Britse krant News of the World kent alweer een nieuwe wending. Paul Stephenson, de topman van de Londense politie, heeft ontslag genomen. In dezelfde zaak is ook Rebekah Brooke aangehouden, een topvrouw in het media-imperium van Rupert Murdoch.

Paul Stephenson stond onder druk omdat de politie vijf jaar geleden de afluisterpraktijken niet grondig onderzocht zou hebben en omdat hij ook een ex- topman van News of the World in dienst nam.  Het gaat om Neil Wallis, die de beste contacten had met de Metropolitan Police en er tot vorig jaar zelfs geregeld werkte als public relations-adviseur.

Agenten zouden ook smeergeld ontvangen hebben, om informatie te geven aan journalisten van de krant of om zaken in de doofpot te stoppen.

Paul Stephenson ontkent wel dat hij persoonlijk fouten heeft gemaakt, ook niet bij het falend onderzoek naar de afluisterpraktijken. Hij stapt naar eigen zeggen nu op, omdat hij wil beletten dat dit schandaal een invloed zou hebben op de voorbereidingen van de Olympische Spelen volgend jaar en de belangrijke rol van de Londense politie daarbij.

Brooks aangehouden

Nog in Londen heeft de politie Rebekah Brooks aangehouden. Brooks is een van de verdachten in het afluisterschandaal rond het onlangs opgedoekte blad News of the World. Vrijdag had Brooks (foto, rechts) ontslag genomen als topvrouw van News International, de mediagroep van Rupert Murdoch (links), die ook eigenaar was van News of the World.

Vandaag is Brooks op een politiekantoor in Londen ondervraagd en daarna aangehouden. Ze wordt verdacht van medewerking aan het illegaal afluisteren en hacken van telefoons van slachtoffers van misdrijven en hun families in de periode dat ze werkte bij de tabloid  News of the World. Brooks werkte lange tijd bij dat blad voor ze promotie maakte bij News International.

Brooks is de tiende persoon die wordt aangehouden in het schandaal. Ook de Amerikaanse politiedienst FBI is een onderzoek gestart om te kijken of Brooks en anderen zich aan gelijkaardige feiten hebben schuldig gemaakt in de Verenigde Staten.

De zaak heeft in Groot-Brittannië tot heel wat verontwaardiging geleid en een smet geworpen op het imago van mediatycoon Rupert Murdoch. Die heeft vorige week News of the World opgedoekt en heeft persoonlijk zijn verontschuldigingen aangeboden aan een aantal families van slachtoffers. Ook de overname van de tv-zender BSkyB door Murdoch is afgeblazen onder druk van de Britse premier David Cameron.