Prins Joachim stapt mee op in een Londens defilé

De 19-jarige prins Joachim, de tweede zoon van prinses Astrid en prins Lorenz, heeft deelgenomen aan de 77e jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor de Belgische en Britse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aan de Cenotaaf in Londen.

De prins volgt sinds oktober een opleiding in het kader van de Vrijwillige Militaire Inzet (EVMI) op het marineschip Godetia. Hij stapte in volle uitrusting mee op met de bemanning van het schip dat aan de Theems lag aangemeerd.

De ceremonie werd geleid door de minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die werd vergezeld door de legerbaas, generaal Charles-Henri Delcour, veteranen, scholieren en studenten van de verschillende Belgische militaire scholen.

België is, sinds een beslissing van de Britse koning George V uit 1934, het enige land ter wereld dat gewapend door de straten van Londen mag defileren. Normaal is dat recht enkel voorbehouden voor Londense garnizoenen.

Het defilé vindt traditioneel plaats tijdens het weekend voor de Belgische feestdag op 21 juli onder het peterschap van de Belgische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Momenteel is dat Johan Verbeke.

De plechtigheid was oorspronkelijk een eerbetoon aan koning-soldaat Albert I en de broederschap tussen de Belgische en Britse soldaten aan het IJzerfront in de Eerste Wereldoorlog. Intussen werd het ook uitgebreid tot de Belgische strijdkrachten die tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van Groot-Brittannië kozen