Radioactief besmet rundsvlees in Japanse winkels

In Japan is in verschillende winkels radioactief rundsvlees ontdekt. Het vlees is afkomstig van runderen uit de buurt van de beschadigde kerncentrale van Fukushima. De Japanse regering heeft toegegeven dat vlees van runderen uit die regio verspreid is over het hele land.

Onder meer in de Japanse hoofdstad Tokio heeft de op één na grootste supermarkt van het land, Aeon Co, radioactief besmet rundsvlees verkocht. Ook in meer dan een dozijn andere vestigingen in de omgeving van de hoofdstad is het vlees verkocht.

Het besmette vlees is afkomstig van 132 runderen uit de regio van de beschadigde kerncentrale van Fukushima. De centrale werd deels vernield door de aardbeving en tsunami van 11 maart, waardoor radioactieve straling is vrijgekomen. De runderen hebben er naar verluidt met radioactief cesium besmet hooi gegeten.

Vorige week was er al onrust ontstaan toen in rundsvlees van een landbouwer uit de buurt van de kerncentrale drie tot zes keer hogere radioactieve cesiumwaarden dan toegelaten waren aangetroffen.

De Japanse regering heeft inmiddels ook toegegeven dat het besmette vlees over het hele land verspreid en verkocht is. Wellicht volgt er nu een tijdelijk verbod op de verkoop van rundsvlees, liet de regering weten.

Het is niet de eerste melding van besmet voedsel sinds de problemen in de kerncentrale. Eerder waren er ook al gevallen van besmette groenten, thee, melk, zeevruchten en drinkwater.