Regen spelbreker van Gentse Feesten

De eerste avond van de Gentse Feesten is letterlijk in het water gevallen door de overvloedige regenval. Tijdens verschillende activiteiten en optredens was er opvallend minder volk aanwezig en sommige optredens werden zelfs afgelast.
De Gentse burgemeester Daniël Termont ziet de bui al hangen. Het worden natte feesten.

In de namiddag was het al duidelijk: het slechte weer in Gent zou de opening van de 168e editie van de Gentse Feesten minder aangenaam maken. 12.000 toeschouwers trotseerden de buien, maar dat was minder volk dan de voorbije jaren.

In de loop van de late namiddag werd het weer steeds triester. De regen viel uren aan een stuk met bakken uit de lucht. In de dranktenten drong het volk samen om voor de regen te schuilen, de straten en pleinen zelf bleven opvallend leeg.

In de loop van de avond werden zelfs een aantal optredens afgelast. "Eén plein, de Groentemarkt, heeft de activiteiten helemaal afgelast", zegt feestburgemeester Lieven Decaluwe. "De andere pleinen zijn doorgegaan, maar met beduidend minder volk natuurlijk."

Zo kwamen er volgens Decaluwe maar een paar honderd mensen naar het optreden van Walter De Buck aan Bij Sint-Jacobs. Onder normale omstandigheden is de 77-jarige volkszanger, die 40 jaar geleden de Gentse Feesten nieuw leven inblies, een grote publiekstrekker.

Decaluwe hoopt dat het de komende dagen beter weer wordt. "We duimen absoluut want iedereen voelt het wel dat de sfeer er niet is. Normaal gezien is de eerste dag een dag waarop de feesten bij wijze van spreken ontploffen, maar dat was gisteren zeker niet het geval."

De Lijn heeft tijdens de eerste dag alvast 25.000 reizigers vervoerd, dat is een daling van 43 procent tegenover de eerste dag van vorig jaar. Over de totale publieksopkomst in de feestenzone heeft het stadsbestuur nog geen cijfers. Als het weer meevalt, worden er op tien dagen tijd anderhalf miljoen bezoekers verwacht.