Zangeres Amy Winehouse (27) is overleden

De Britse soulzangeres Amy Winehouse is op 27-jarige leeftijd overleden. De politie heeft het levenloze lichaam van Winehouse aangetroffen in haar woning in Londen. "Ze leefde letterlijk een leven van seks, drugs en rock-'n-roll. Het was geen pose in haar geval", meldt muziekjournalist Bart Steenhaut. Morgen wordt een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Amy Winehouse.

Amy Winehouse brak in 2007 wereldwijd door met haar tweede album "Back to black". Winehouse viel op als moderne zangeres met een stijl die duidelijk verwees naar de zwarte meisjesgroepen uit de jaren zestig. Ze maakte het album "Back to black" samen met producer Mark Ronson en scoorde hits met de singles "Rehab", "You know I'm no good" en "Valerie". In 2007 stond ze op het podium van Rock Werchter en Pinkpop.

Het succes van "Back to black" stimuleerde ook de verkoop van haar debuutalbum "Frank" uit 2003. In 2008 won ze vijf Grammy Awards. Ze kreeg onder meer de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs voor beste nummer van het jaar voor "Rehab" en werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer.

De zangeres worstelde al jaren met een alcohol- en drugsverslaving en kwam meermaals in het nieuws met haar turbulente liefdesleven. Dit jaar ondernam Winehouse opnieuw een poging om af te kicken, maar ze herviel en moest haar tournee annuleren.

"Waar het voor veel artiesten slechts een pose is, leefde Amy Winehouse letterlijk een leven vol seks, drugs en rock-'n-roll. We wisten wel dat ze er geen gezonde levenswandel op nahield, maar dit komt toch onverwacht", meldt muziekjournalist Bart Steenhaut van De Morgen.

"Na het succes van haar album "Back to black" was ze niet meer in staat om nog nieuw werk te maken. Het succes kwam wellicht te vroeg toen ze als twintiger doorbrak. Haar dood is zeker een verlies voor de muziekwereld. Ik had graag gehoord hoe ze zou evolueren", besluit Steenhaut.

"Ze laat een gapend gat achter"

De doodsoorzaak is nog niet bekend. Morgen wordt een autopsie uitgevoerd. Het zal dus pas in de loop van maandag of dinsdag zijn dat er duidelijkheid komt over de oorzaak van het overlijden van de 27-jarige soulzangeres. "Ik weet dat er speculaties zijn over dood door een overdosis drugs. Ik wil opnieuw beklemtonen dat er nog geen autopsie is uitgevoerd. Het is ongepast om te speculeren over de doodsoorzaak", meldt Ray Kohl van de Londense politie.

Heel wat rouwende fans hebben bloemen, lege flessen of zelfgemaakte fotocollages neergelegd bij een boom tegenover het huis van de zangeres in Londen.

De familie van Amy Winehouse heeft intussen hulde gebracht aan de zangeres. "Het verlies van Amy, een geweldige dochter, zus en nicht, laat ons diepbedroefd achter. Ze laat een gapend gat achter in onze levens", lieten vader Mitch en moeder Janis weten in een mededeling. De familie vroeg ook "rust en privacy".

Alweer een rockdode van 27 jaar

Zangeres Amy Winehouse is de zoveelste bekende pop- of rockster die op 27-jarige leeftijd is overleden. Illustere voorgangers zijn Brian Jones van The Rolling Stones (1969), Jimi Hendrix (1970), Janis Joplin (1970), Jim Morrison van The Doors (1971) en Kurt Cobain van Nirvana (1994).

Meest gelezen