"165 kg de lucht induwen kan echt wel tellen"

Een livereactie na de bomaanslag in Oslo, ruim een week geleden, breekt een Nieuw-Zeelandse emigrant nu zuur op. Cameron Leslie, die in Oslo werkt, was tijdens zijn reactie voor zender TV3 wel erg eerlijk over hoe hij de aanslag in een gymzaal, op nauwelijks 50 meter van waar de bomauto ontplofte, beleefde en liet niet na op te scheppen over zijn fysieke capaciteiten en koelbloedigheid. Leslie werd al snel een voorwerp van spot, en daar kan de potige jongeman niet om lachen.

Leslie vertelde tijdens zijn verslag dat hij, toen de bom ontplofte, net bezig was om in een 8e poging 165 kilogram naar boven te duwen. "En als gewicht kan dat wel tellen", voegde hij eraan toe. Toen na de aanslag de aanwezigen verzocht werden de zaal te verlaten, terwijl stukken van het plafond naar beneden donderden, zei Leslie: "Maar natuurlijk maakte ik eerst mijn oefening af."

Via het internet raakte het filmpje wereldwijd verspreid en de negatieve reacties volgden elkaar in sneltempo op. Ook het Nieuw-Zeelandse bedrijfsleven zag brood in zoveel "domheid" , zoals een T-shirtfabrikant, die zijn uitspraken op een wit T-shirt aanbood (zie kleine foto), en een bierhandelaar die voor een reclamecampagne op zijn uitspraken inspeelde. Intussen zijn er ook al muzikale remixen van zijn uitspraken op YouTube terug te vinden.

Leslie reageerde intussen verontwaardigd op het "misbruik" van zijn uitspraken. Zo zei hij over T-shirtfabikant Rob Ewan: "Het feit dat je me belachelijk maakt voor je eigen commercieel gewin maakt me ziek en bewijst aan iedereen wat voor een laag gevallen uitschot je bent." Leslie verontschuldigde zich wel voor zijn uitspraken tijdens de tv-uitzending, als zijnde "grappen van een slechte smaak".

Ewan verdedigde zich vervolgens in New Zealand Herald: "Hij verdiende het om belachelijk gemaakt te worden. Hij heeft daar zelf voor gezorgd."

lees ook