"Beste Breivik, je denkt dat je een held bent"

Ivar Benjamin Østebø, een 16-jarige overlevende van de schietpartij op Utøya, heeft een open brief geschreven aan Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag waarbij 77 mensen werden gedood.

Ivar Benjamin Østebø was met zijn vrienden op kamp op het eiland Utøya. Het was een kamp van de jongeren van de socialistische partij in Noorwegen. Toen Breivik aankwam voor zijn moordende raid, kon Østebø zich verbergen tussen de rotsen op het strand. Vijf goede vrienden van de 16-jarige jongen werden op het eiland vermoord.

Hij heeft een open brief aan Breivik op zijn Facebookprofiel geplaatst. De Noorse krant Dagbladet neemt de brief over.

"Beste Anders Behring Breivik", zo begint de brief. "Je denkt misschien dat je gewonnen hebt. Door mijn vrienden te vermoorden, denk je misschien dat je de Arbeiderspartij hebt vernietigd, dat je wereldwijd de mensen hebt geraakt die geloven in een multiculturele maatschappij. Wel, weet dat je gefaald hebt."

"Je beschrijft jezelf als een held, een ridder. Je bent geen held. Maar één ding is zeker: je hebt helden gemaakt. Op een warme zomerdag op Utøya heb je de grootste helden ooit gemaakt. Je hebt de hele mensheid verzameld: man en vrouw, zwart en wit, jong en oud, rood en blauw, christen en moslim. Je hebt mijn vrienden vermoord, maar niet onze zaak, onze meningen en ons recht om onszelf te uiten."

"Je hebt de wereld getoond hoe veel haat één persoon kan tonen. Maar bedenk hoe veel liefde wij allen samen kunnen laten zien? Je hebt je plan uit de doeken kunnen doen. Veel mensen zijn erg boos op je, je bent de meest gehate man van Noorwegen. Maar ik ben niet boos, ik ben niet bang van jou. Wij zijn groter dan jij. We gaan het kwade niet met het kwade beantwoorden, zoals je zou willen. We gaan het kwade bestrijden met het goede, en wij zullen overwinnen."

In het Noorse parlement is er van 12 tot 13 uur een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de dubbele aanslag in Oslo en op het eiland Utøya. U kunt deze live volgen in onze Videozone.