"Kunnen allemaal iets leren uit die tragedie"

De Noorse premier Jens Stoltenberg roept de politie in zijn land op iets voorzichtiger te zijn. Hij zei dat tijdens een speciale zitting van het parlement in Oslo ter herdenking van de aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya, op 22 juli.

Jens Stoltenberg (foto) viseerde geen enkele politicus in het bijzionder, maar alludeerde op de bitse discussies over immigratie in het parlement. Volgens hem moeten de gebeurtenissen van 22 juli iedereen aanzetten om na te denken over wat is gedacht, gezegd en geschreven. "We kunnen allemaal iets leren uit deze tragedie", zei hij, "zowel politici, journalisten en burgers tijdens gewone gesprekken of op het internet."

Bij de aanslag en de schietpartij op Utøya vielen  77 dodelijke slachtoffers. Dader Anders Behring Breivik was naar eigen zeggen gedreven door zijn haat voor de islam en de in Noorwegen regerende sociaaldemocraten.

In aanwezigheid van overlevenden van de aanslagen en koning Harald las parlementsvoorzitter Dag Terje Andersen vandaag de namen voor van alle slachtoffers van Utøya. De meesten waren jongeren van de leeftijd tussen 14 en 19 jaar. Premier Stoltenberg kondigde aan dat er op 21 augustus een nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers komt.

De conservatief-liberale Vooruitgangspartij, de enige grote partij in Noorwegen die gekant is tegen immigratie, heeft intussen bevestigd dat Breivik partijlid is geweest. Hij zou de partij echter hebben verlaten omdat ze volgens hem te gematigd was. De Vooruitgangspartij heeft de actie van Breivik veroordeeld.