"MTV heeft meer goed dan slecht gedaan"

Op 1 augustus 1981 heeft de Amerikaanse muziekzender MTV zijn eerste clip uitgezonden. Exact dertig jaar geleden ging de televisiezender van start met de clip "Video killed the radiostar" van de Britse band The Buggles. Marcel Vanthilt blikt met gemengde gevoelens terug op de muziekzender.

Op 1 augustus 1981 schreef MTV televisiegeschiedenis in de VS door van start te gaan met een tv-kanaal met non-stop muziek. Zes jaar later werd MTV Europe gestart.

Eén-presentator Marcel Vanthilt was een van de eerste presentatoren bij MTV Europe. Op Studio Brussel legde hij aan Sam De Bruyn uit dat de stelling "Video killed the radiostar, mtv killed music" te kort door de bocht is.

"MTV heeft meer goed dan kwaad gedaan voor de muziek. Voor MTV had je nauwelijks muziek op tv en heel wat bands werden door de zender gelanceerd. Heel wat Amerikaanse en Europese groepen danken hun doorbraak aan MTV. Bij ons is een groep als dEUS geweldig gesteund geweest door de zender", aldus Vanthilt.

Na drie jaar presenteren hield Vanthilt het voor bekeken bij MTV. "Dat MTV de muziek dood heeft gemaakt, klopt voor een deel wel. Op den duur speelden ze altijd dezelfde shit. Elk uur dezelfde vijf platen, met nog zeven andere daarbij. Ik heb in die tijd echt een overdosis Michael Jackson gekregen", klinkt het.

Vandaag kijkt Vanthilt niet meer naar MTV. "Je hebt nu TMF en JIM en ook Canvas brengt heel veel muziek. Je hebt MTV niet meer nodig eigenlijk", besluit Marcel Vanthilt.