Almaci is Kamerfractieleider Groen! en Ecolo

Meyrem Almaci van Groen! is de nieuwe fractieleider van Groen! en Ecolo in de Kamer. Ze neemt de fakkel over van Olivier Deleuze van Ecolo. De twee partijen hadden afgesproken dat ze om beurten een fractieleider mogen leveren.

Bij de start van de legislatuur hebben de twee groene partijen beslist om samen een fractie te vormen in de Kamer om zo meer gewicht in de schaal te kunnen leggen bij debatten en beslissingen. De twee partijen spraken ook af om afwisselend het fractieleiderschap op zich te nemen. De groene fractie in de Kamer telt 13 personen.

Almaci zegt dat ze tijdens haar fractieleiderschap vooral "wil inzetten op het vergroenen van de economie, lagere loonlasten en het beschermen van de pensioenen van alle Belgen."

Meryem Almaci zit sinds juni 2007 in de Kamer voor de kieskring Antwerpen. Almaci woont in Antwerpen en heeft de dubbele nationaliteit Belgisch-Turks. Voordat ze in de Kamer verkozen was, was ze twee jaar lang woordvoerder van Jong Groen!. Tussen 2000 en 2006 was ze ook gemeenteraadslid in Sint-Gillis-Waas, waar ze kort voor de verkiezingen in 2000 zelf de lokale afdeling van het toenmalige Agalev had opgestart. Daarna is ze verhuisd naar het Antwerpse.