Egyptische leger veegt Tahrirplein weer schoon

In de Egyptische hoofdstad Caïro hebben het leger en de oproerpolitie het centrale Tahrirplein schoongeveegd. Op de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan en enkele dagen voor de start van het proces tegen ex-president Hosni Moebarak willen de nieuwe machthebbers komaf maken met het straatprotest.

Bij de ontruiming van het plein, het symbool van de volksopstand tegen het bewind van Moebarak, vuurde het leger in de lucht om de 200 à 300 betogers uiteen te drijven. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera zou daarbij een dode zijn gevallen.

Het straatprotest op het Tahrirplein was al een drietal weken aan de gang. De betogers wilden sneller democratische hervormingen en een strafprocedure tegen Moebarak afdwingen. Die is in februari moeten opstappen na 18 dagen van massaal volksprotest tegen zijn 32-jarig bewind. Volgens de betogers zijn er nog te veel Moebarak-getrouwen in de rangen van de militaire raad, het gerecht, de ordediensten en de ambtenarij. Ze eisen dat dit verandert.

Blijkbaar is er nu ook onenigheid bij de betogers. Een deel van hen wou de acties opschorten ter gelegenheid van de ramadan, maar een ander deel wilde doorgaan tot woensdag, als het proces tegen Moebarak begint. De oud-president, zijn veiligheidschef en zes politieofficieren moeten zich dan verantwoorden voor het geweld tegen de betogers, begin dit jaar.