Houthalen-Helchteren naar rechter over asielcentrum

De gemeente Houthalen-Helchteren gaat in kort geding tegen de beslissing van de federale regering om het asielcentrum in de gemeente een halfjaar langer open te houden. De regering wil het centrum langer openhouden om tijdens de winter voldoende opvang te hebben.

De federale regering maakte vorige week haar plannen bekend om het asielcentrum in Houthalen-Helchteren langer open te houden. De bekendmaking werd in de Limburgse gemeente niet op enthousiasme onthaald. Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren had zich destijds bij de komst van het centrum neergelegd op voorwaarde dat het dit najaar dicht zou gaan.

Het schepencollege beraadde zich vandaag over een antwoord op de federale beslissing. Aangezien een compromisvoorstel van de gemeente, sluiting op 30 november maar met een overwinteringsscenario, werd verworpen, besliste het college om juridische stappen te ondernemen.

"We gaan een rechtsvordering tegen de Belgische staat stellen op basis van het gewestplan Hasselt-Genk dat zegt dat op een militair domein dergelijke huisvesting wettelijk niet kan zonder stedenbouwkundige vergunning", zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). Bovendien werd het gebied dit jaar nog ingekleurd als natuurgebeid, voegt Yzermans eraan toe, "en in natuurgebied kan een dergelijke activiteit ook niet".