Lichte daling aantal proefdieren in België

In 2010 zijn zo'n 41.000 dieren minder gebruikt voor proeven dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid. Dierenrechtenactivisten zien echter geen reden tot optimisme en eisen een "serieuze terugdringing" van het aantal dierproeven.

In ons land zijn 397 laboratoria erkend om er dierproeven uit te voeren. Niet alle laboratoria voerden vorig jaar dierproeven uit. 23 procent van de erkende laboratoria deed dat niet. In totaal werden er vorig jaar 700.708 dieren ingezet voor dierproeven, een daling van 5,5 procent. In 2009 werden er 41.281 dieren meer ingezet voor dergelijke proeven.

De overgrote meerderheid van de ingezette dieren waren knaagdieren, goed voor 81 procent van alle proefdieren. Twee op de drie dierproeven zijn bedoeld om geneesmiddelen te ontwikkelen en te controleren.

Ondanks de daling is er geen reden tot optimisme, vindt de dierenrechtenorganisatie Anti Dierproeven Coalitie!. De organisatie betreurt naar eigen zeggen "de gemiste kans om dierproeven eindelijk eens serieus terug te dringen".

Er worden namelijk nog steeds meer dieren gebruikt dan in de jaren 2005 tot 2008, stellen de dierenrechtenactivisten. Ze merken ook op dat er opnieuw een stijging is van het aantal gebruikte konijnen, honden en vooral katten.

Volgens Volksgezondheid is de toename van het aantal katten "voornamelijk toe te schrijven aan een onderzoeksproject rond vroegtijdige sterilisatie van katten". De bedoeling van dit project is het aantal katten dat jaarlijks in asielen terechtkomt drastisch te verminderen, aldus Volksgezondheid.

Anti Dierproeven Coalitie! stelt drie concrete eisen aan de overheid: een gedegen controle van de dierproefindustrie, meer openheid en transparantie van de ethische commissies die dierproeven goedkeuren en een bindend engagement van de nieuwe regering om werk te maken van de oprichting en uitbouw van een Belgisch centrum voor alternatieve methodes voor dierproeven.

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert wel tevreden met de daling van 5,5 procent, maar ook GAIA vraagt een doorgedreven beleid om die daling systematisch voort te zetten. Volgens GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is het haalbaar om in 4 jaar tijd het aantal proefdieren met 20 procent te doen dalen.