Obama kondigt akkoord over schuldplafond aan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een akkoord aangekondigd tussen de Republikeinen en de Democraten over de verhoging van het schuldplafond. Daardoor kan de VS de schulden blijven afbetalen. Straks moet in het Congres wel nog over het principeakkoord gestemd worden.
Japanse beleggers kijken naar de toespraak van Obama.

Op 2 augustus, morgen dus, zou de VS het wettelijk vastgelegde schuldplafond bereiken. Dat betekende dat de overheid niet langer alle lopende schulden zou kunnen afbetalen, waardoor een nieuwe recessie dreigde voor de Amerikaanse economie en voor de wereldeconomie.

De Republikeinen en de Democraten waren het erover eens dat het schuldplafond hoger moest. Maar in ruil eisten de Republikeinen harde besparingen. De Democraten wilden dan weer geld halen bij de rijkere lagen van de bevolking door enkele belastingvoordelen af te schaffen.

"Ik wil aankondigen dat de leiders van beide partijen in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat een akkoord hebben bereikt waarmee we wanbetaling kunnen vermijden", zei Obama. Met het akkoord dat Obama kon aankondigen, komt een einde aan een wekenlang, zenuwslopend spelletje armworstelen tussen de twee grote partijen. Door de impasse was de koers van de dollar de afgelopen weken gedaald.

Toch zal het akkoord pas helemaal rond zijn als het ook door het Congres raakt. De leiders van Democraten en Republikeinen proberen hun volksvertegenwoordigers te overtuigen om voor het plan te stemmen. Eerst zou in de Senaat worden gestemd, daarna in het Huis van Afgevaardigden.

"Niet het akkoord dat ik verkoos"

"Het is niet het akkoord dat ik verkoos, maar met dit compromis kunnen we snoeien in de schulden van de overheid", zei Obama. Het schuldplafond wordt verhoogd met 2.100 miljard dollar, wat de discussie over de schuldencrisis over de presidentsverkiezingen van november 2012 moet tillen. In ruil moet de overheid de komende 10 jaar miljarden besparen.

Er is een eerste pakket van 1 biljoen dollar besparingen, zonder nieuwe belastingen. Daarnaast moet een speciale commissie in het Congres tegen november voor 1.500 miljard dollar besparingen vastleggen voor het komende decennium. Als dat niet lukt, komt er automatisch een pakket besparingen in Medicare (wat de Democraten niet willen) en in Defensie (wat de Republikeinen niet willen). Een deel van de besparingsdiscussie wordt dus op de lange baan geschoven. "Maar er zijn voldoende incentives voor beide partijen om tot een akkoord te komen, al hebben we nog veel werk te doen", zegt Obama.

Obama kondigde ook aan dat de rijken zullen moeten bijdragen, dat is een eis van de Democraten. Maar hoe die bijdrage eruit zal zien, is nog niet duidelijk.

Opluchting

Ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's hadden ermee gedreigd om de kredietwaardigheid van de VS te verlagen als er geen akkoord over het schuldplafond werd bereikt. Die dreiging is nu afgewend, al was de slopende discussie niet goed voor het AAA-imago van de VS.