Straling rond Fukushima bereikt recordhoogte

In de buurt van de beschadigde kerncentrale van Fukushima zijn weer erg hoge waarden radioactiviteit gemeten. Tussen reactor 1 en 2 is de straling zelfs opgelopen tot een recordhoogte.

Het nieuws is bevestigd door Tepco, de uitbater van de centrale die in maart werd getroffen door een zware aardbeving en een verwoestende tsunami, met een echte nucleaire ramp tot gevolg. Wat de oorzaak is van de nieuwe hoge waarden is nog niet duidelijk.

Gisteren werd de omgeving van Fukushima opnieuw getroffen door een aardschok van 6,5. Vandaag was er nog een beving met een kracht van 6,1.

Intussen heeft de Japanse regering bekendgemaakt dat 40 procent van alle rijst die dit jaar geoogst zal worden, getest moet worden op radioactief cesium. Het gaat om rijst die geplant is in het noorden en oosten van Japan. Rijst die te hoge waarden cesium bevat, wordt in beslag genomen.