Westen veroordeelt het bloedbad in Syrië

Het internationale protest groeit tegen de harde onderdrukking van het protest in Syrië. Daar zijn gisteren ruim 100 burgers gedood toen het leger de stad Hama binnenviel. Frankrijk en Duitsland proberen een resolutie door de Veiligheidsraad van de VN te krijgen.
Beelden uit Syrië zijn schaars en moeilijk te verifiëren. Het regime laat geen buitenlandse pers toe.

Al maanden is het onrustig in Syrië. Vrijdag kwamen naar verluidt een half miljoen mensen op straat in Hama alleen al. Die stad is erg symbolisch. In 1982 heeft Hafez al-Assad, de vader van de huidige president, het leger erg hard laten optreden tegen betogers. De stad werd met de grond gelijk gemaakt en daarbij zijn tienduizenden burgers gedood.

Nu vormt Hama opnieuw het hart van het Syrische protest tegen het Baath-regime. President Bashar al-Assad liet het leger de stad omsingelen en gisteren vielen de troepen de stad binnen. Volgens mensenrechtenactivisten zijn zeker 130 mensen gedood toen soldaten lukraak op ongewapende burgers schoten.

De internationale verontwaardiging over de bloedige repressie in Syrië, waar de afgelopen maanden al zeker 1.500 mensen werden gedood, bleef tot nu toe op de vlakte. Maar de kritiek in het Westen groeit nu toch stilaan.

Duitsland wil zo snel mogelijk een standpunt van de Verenigde Naties over het geweld. Berlijn deed die oproep vlak voor het einde van het Duitse voorzitterschap in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Sinds middernacht hanteert India de voorzittershamer. Duitsland en Frankrijk willen een resolutie van de VN waarin het regime van Assad tot de orde wordt geroepen. Maar China en Rusland blijven het regime in Damascus steunen. De kans is dus klein dat de VN tot een standpunt komt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague roept op tot grotere internationale druk op Syrië. Hij sluit militaire actie zelfs niet uit. Ook ons land veroordeelt het geweld: minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) noemt de bestorming van Hama "totaal onverantwoord".

Ook de Verenigde Staten hebben het geweld in Syrië veroordeeld. "Ik ben ontzet door de brutale aanval op de eigen burgers", zegt president Barack Obama. "Assad toont nog eens dat hij niet in staat is om te luisteren naar de legitieme eisen van het volk." Obama beloofde dat hij er werk van zal maken om Assad verder te isoleren.

"Leger is het symbool van de nationale trots"

Bashar al-Assad heeft vandaag in een opmerkelijke toespraak het leger gefeliciteerd. 66 jaar geleden werd de strijdmacht opgericht. Hij sprak over het "patriottische Syrische leger, het symbool van de nationale trots". "Ik salueer elke soldaat. Het leger verdedigt de Syrische rechten tegen de agressieve factoren die ons vandaag en morgen uitdagen", zei Assad op de staatszender.