Wilders: "Links voert een hetze tegen mij"

PVV-leider Geert Wilders heeft hard uitgehaald naar de linkse partijen in Nederland. Hij vindt dat ze hem "demoniseren" na het drama in Noorwegen. "Links speelt een vals politiek spelletje."

Anders Breivik, de verdachte van de dubbele aanslag waarbij in Noorwegen 77 mensen werden gedood, wees Wilders aan als een van zijn inspiratiebronnen. De discussie woedt in Nederland fel of Wilders mee verantwoordelijk is voor het klimaat waarin Breivik zijn gruweldaden kon begaan. Ook uit rechtse hoek krijgt Wilders die kritiek. In een interview met de krant De Telegraaf heeft Wilders daar nu op gereageerd. Hij zegt dat hij zichzelf "op geen enkele manier" verantwoordelijk acht.

Wilders zegt dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd, en dat partijen als de PvdA en GroenLinks hem demoniseren. Onder meer Job Cohen, de leider van de PvdA hadden Wilders vorige week gevraagd "om zijn toon te matigen".

"Ze kunnen allemaal de boom in", reageert Wilders in het interview. "De waarheid moet gezegd worden omdat islamknuffelaars als Cohen van de Partij van de Arabieren die problemen hebben veroorzaakt en stelselmatig hebben genegeerd. Tegen Cohen en de rest van links Nederland zeg ik: niet mijn woorden, maar uw zwijgen over de gevaren van de islam heeft negatieve invloed."

"De islam is het grootste gevaar dat ons land en het hele Westen bedreigt", herhaalt Wilders. "We hebben te veel massa-immigratie uit moslimlanden. Genoeg is genoeg. Te veel haatpaleizen -ik geloof dat Cohen dat moskeeën noemt- en allochtonen zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers."

De PVV van Wilders zit niet in de Nederlandse regering, maar de minderheidsregering-Rutte van VVD en CDA is wel afhankelijk van de gedoogsteun van de extreemrechtse partij.