"Als ik groot ben, koop ik me een geweer"

In de VS is de lokale tv-zender WBBM-TV uit Chicago in het oog van de storm terechtgekomen, nadat gebleken was dat een reporter voor een reportage over geweld bij jongeren wel erg met de beelden geknoeid had. Een zwart jongetje van vier dat over plaatselijke schietincidenten geïnterviewd werd, zei dat "als hij groot was, hij een geweer zou kopen". Waarop de nieuwsanker reageerde met: "Dat is echt wel schrikaanjagend". Maar de realiteit was enigszins anders.

In de reportage werd verteld hoe een 16-jarige doodgeschoten werd en twee anderen verwond, voor de ogen van kleine kinderen, die "zorgelijk reageerden" op het incident. "Ik ben niet bang. Wanneer ik ouder ben, koop ik me een geweer", liet een vierjarig jongetje weten. Het verslag, dat dateert van 30 juni, kreeg een pak negatieve reacties te verwerken, vooral omdat de indruk gewekt werd dat "zwarte kinderen al van jongs af aan met geweld bezig zijn, alsof het zou aangeboren zijn".

Maar het werd nog erger toen "The Maynard Institute for Journalism Education" ruim een week geleden de volledige video-opname te zien kreeg. Het bleek immers dat het jongetje nog een toevoeging had gedaan aan "Ik koop me een geweer". "Wat ga je daar dan mee doen?", vroeg de reporter. Waarop de jongen zei: "Ik ga in dienst bij de politie." Wat wel een heel andere insteek was dan de oorspronkelijke "stereotypering van zwarten".

WBBM-TV, dat behoort tot de CBS-groep, heeft zich intussen verontschuldigd bij de kijkers: "Het filmpje met het kind had nooit mogen uitgezonden worden."

Hier beneden kunt u de oorspronkelijke reportage, gevolgd door het volledige interview met het jongetje, zien:

lees ook