"Breivik heeft waslijst onrealistische eisen"

Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag in Noorwegen, heeft een lijst met eisen overgemaakt via zijn advocaat Geir Lippestad. Lippestad noemt de eisen "onrealistisch". Op het eiland Utøya zou Breivik tijdens de schietpartij ook zelf de politie hebben gebeld.

Breivik eist dat de Noorse regering zou aftreden. De regering van de socialistische premier Jens Stoltenberg is volgens hem "verantwoordelijk voor de massa-import van moslims". Hij stelt ook eisen over "andere Europese maatschappijen".

Breivik eist ook dat hij onderzocht zal worden door Japanse specialisten. "Hij wil praten over eer en hij vindt dat Europeanen hem niet zullen begrijpen", klinkt het. Lippestad noemt de eisen van Breivik "onrealistisch". "Het toont aan dat hij ver van de echte wereld staat, dat hij echt niet begrijpt in welke positie hij zich bevindt", zegt de advocaat. De Noorse rechters hebben al twee Noorse psychiaters aangeduid om Breivik te onderzoeken.

Dan is er nog een tweede lijst waarin Breivik zaken eist, onder meer sigaretten, zegt zijn advocaat. Lippestad zei eerder al dat hij vermoedt dat zijn cliënt "krankzinnig" is.

Volgens enkele Noorse kranten heeft Breivik zelf de politie gebeld tijdens zijn moordende raid op het eiland Utøya, waar hij 67 mensen heeft doodgeschoten. Een procureur heeft bevestigd dat de naam van Breivik in het logboek van de politie is opgenomen.