"Democraten de verliezers, Tea Party de winnaar"

De Amerikaanse president Barack Obama komt niet ongeschonden uit de schuldplafond-strijd. Dat zegt Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan de K.U.Leuven. Volgens hem zijn de Democraten de grote verliezers en is de conservatieve Tea Party de winnaar.
Tea Party-leden op een bijeenkomst vorige maand

Kerremans heeft met spanning uitgekeken naar de stemming. Hij was er niet gerust in dat er een akkoord uit de bus zou komen. "Er is toch wel met vuur gespeeld", zegt hij. "Er was een reële kans dat de deadline niet gehaald zou worden, wat tot een rampscenario geleid zou hebben."

Dat de onderhandelingen zo lang aangesleept hebben, wijt hij aan het politieke opbod tussen de partijen en aan de onverzettelijkheid bij de leden van de Tea Party, een conservatieve stroming binnen de Republikeinse partij.

Die Tea Party komt als winnaar uit de politieke krachtmeting van de laatste weken, zo luidt het. "Ze hebben niet alles binnengehaald, maar hebben er wel het meeste uit kunnen halen", aldus Kerremans, die de Democraten de grote verliezers noemt. "Zij wilden belastingverhogingen voor de hogere inkomens en veel minder zware bezuinigingen. Dat hebben ze niet gekregen."

De president zelf is dan weer minder dan zijn partij de verliezer, zegt Kerremans. "Het feit dat er een akkoord is, is een goede zaak voor Obama. Anders zou het schuldplafond het grote thema geworden zijn van de verkiezingen van 2012." De zwakke economische situatie van de VS blijft wel een riscofactor voor een mogelijke herverkiezing, meent de prof.

Als leider heeft Obama geen al te beste beurt gemaakt, luidt het ook. "Hij had weinig greep op dit dossier. Het grootste gewicht in de besluitvorming lag bij de Republikeinse leiders en bij de Tea Party. Het lijkt er tot nog toe op dat hij beter is in campagnevoeren dan in regeren", besluit Kerremans.