"Dynamisch verkeersmanagement en slimme gps"

Mobiliteitsorganisaties Touring en VAB vinden het geen structurele oplossing om zandbakken aan te leggen om sluipverkeer van landbouwwegen te weren.

Steeds meer automobilisten laten zich niet meer afschrikken door verkeersborden met de tekst "uitgezonderd plaatselijk verkeer" of "landbouwvoertuigen". De Vlaamse overheid heeft nu een brochure met adviezen opgesteld voor gemeenten die het toenemende sluipverkeer willen afremmen. Zo kan een betonblok, een slagboom of een zandbak soelaas bieden.

Maar Touring is niet te spreken over zo'n maatregelen. Danny Smagghe (foto in tekst) van de mobiliteitsorganisatie noemt de maatregelen kortzichtig. "We moeten naar een dynamisch verkeersmanagement. Als de hoofdwegen vrij blijven, dan zullen er automatisch minder bestuurders op zoek gaan naar een sluipweg."

De VAB pleit er dan weer voor om de maatregelen tegen sluipverkeer selectief toe te passen. Bovendien moeten gps-toestellen intelligenter worden, zegt VAB, zodat ze auto's niet over de landbouwwegen sturen.