"Green Lantern", een held met veel gezichten

Superman is Clark Kent, Batman heet eigenlijk Bruce Wayne en als Spider-Man zijn plunje uittrekt, noemt iedereen hem Peter Parker. Maar er bestaan ook helden die in de loop van hun bestaan verschillende identiteiten hebben ingevuld. Green Lantern is er zo een.

In de film die deze week in de zalen komt, draagt de groene superheld de naam Hal Jordan op zijn paspoort. Dat is echter maar de tweede identiteit van Green Lantern als stripfiguur.

Toen het personage in juli 1940 het levenslicht zag, heette hij nog Alan Scott. Hij was het geesteskind van een tekenaar, Martin Nodell, die zijn superheld aan een uitgeverij hoopte te slijten. All-American Comics was inderdaad op zoek naar nieuwe personages maar vond Nodells schetsen niet indrukwekkend genoeg om zomaar over te nemen.

Dus werd Bill Finger ingeschakeld, een schrijver die zichzelf een jaar eerder op de kaart had gezet door een karakter uit te vinden dat de stripwereld bij storm veroverde: Batman.

Samen met Nodell kneedde hij Green Lantern om tot een figuur die zich in elk geval van de anderen onderscheidde. Hij zag er om te beginnen bizar uit, met een groene broek, rood hemd en dito laarzen, zwart masker en een paarse cape met groene binnenkant.

“Zodat de mensen die me zien me nooit meer vergeten", motiveerde hij zelf die vreemde outfit. De mythologie van de Groene Lantaarn bevatte bovendien Arabische elementen. De lamp in kwestie was vervaardigd uit het metaal van een meteoriet die vele duizenden jaren geleden insloeg in China en die wonderlijke krachten in zich droeg.

Nu draagt de lamp aan Alan Scott, een jonge spoorwegingenieur die zijn heldenmoed had bewezen, op om de misdaad te bestrijden met de hulp van een ring die uit hetzelfde metaal is gemaakt. De zogenaamde Golden Age Green Lantern hield het uit tot de vroege jaren 50 en verdween toen samen met de meeste superhelden van het toneel.

Eind de jaren 50 later begonnen de uitgeverijen veel van die helden terug van onder het stof te halen en een nieuw leven te geven. Ook Green Lantern kreeg een tweede kans, zij het met een geüpdate outfit (strak rond zijn lijf) en een andere naam.

Deze keer noemde hij zichzelf Hal Jordan en verdiende hij zijn brood als testpiloot van straaljagers. Wanneer hij op een dag een gecrasht ruimtetuig ontdekt, maakt hij kennis met een stervende buitenaardse krijger die hem uitlegt dat Jordan uitverkoren is om deel uit te maken van een supergalactische vredesmacht.

Het wapen dat de wachters verbindt, is een ring waarmee ze hun wilskracht fysieke (en groen gekleurde) vorm kunnen geven. De nieuwe Green Lantern stond met beide voeten in het sciencefictiongenre en zag zijn populariteit op en neer gaan.

In de loop der jaren werden ook nog andere leden van het menselijke ras uitverkoren om deel uit te maken van het Green Lantern Corps. De meest opvallende daarvan is misschien wel John Stewart (geen familie van de presentator van het satirische "The daily show"). Stewart dook in de vroege jaren 70 op en was een werkloze zwarte architect, wat "Green Lantern" onderscheidde als een van de eerste raciaal geïntegreerde superheldenreeksen.

Ruben Nollet

Green Lantern

regie Martin Campbell
met Ryan Reynolds, Mark Strong, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Tim Robbins, Angela Bassett, Taika Waititi
release woensdag 3 augustus