Australië zet YouTube en Facebook in tegen migratie

De Australische regering gaat videofilmpjes posten op YouTube en Facebook om asielzoekers af te schrikken. Op de beelden zal te zien zijn dat vluchtelingen naar Maleisië gestuurd worden. Australië wil hen zo ontmoedigen om de gevaarlijke bootreis te ondernemen.
Bootvluchtelingen vanuit Indonesië

De filmpjes richten zich vooral op Afghanen, Irakezen en Iraniërs die met gammele bootjes vanuit Indonesië Australië trachten te bereiken. Een tocht met vaak fatale afloop, en op die risico's wil de Australische regering hen wijzen.

"Sommige van de mensen waar we mee te maken hebben, zijn niet geletterd, dus deze beelden moeten de boodschap duidelijk overbrengen", klinkt het bij de immigratiediensten. "Bovendien zijn de sociale media wijdverspreid en zal men het snel doorvertellen onder elkaar."

Maleisië heeft met Australië een akkoord gesloten om asielzoekers op te nemen. Deze vluchtelingen worden in eerste instantie opgevangen in centra op Christmas Island, een eiland in de Indische Oceaan dat tot Australië behoort. Daarna worden ze dan op het vliegtuig gezet met bestemming Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op het plan omdat de vluchtelingen niet goed behandeld zouden worden in Maleisië, maar Australië spreekt dat tegen (kleine foto). De autoriteiten benadrukken ook dat de gezichten van de asielzoekers wazig zullen worden gemaakt op de beelden, om zo hun privacy en veiligheid niet in gevaar te brengen.

De bedoeling is om de uitwijzingsprocedure in de toekomst op 72 uur af te ronden. Nu lukt dat nog niet, door een tekort aan accommodatie in de Maleisische hoofdstad.