Barclays schrapt 3.000 banen

De Britse bank Barclays gaat dit jaar 3.000 banen schrappen. De winst van de bank is in het eerste halfjaar met zowat een derde teruggevallen.

Dit jaar zijn er bij Barclays al 1.400 banen verdwenen. Volgens topman Bob Diamond zal die trend zich doorzetten en zal het banenverlies eind dit jaar 3.000 bedragen. Diamond wil zo een miljard pond sterling besparen.

In de eerste zes maanden van dit jaar is de winst voor belasting met 33% teruggevallen tot 4,4 miljard euro. Dat is grotendeels het gevolg van een probleem met verzekeringen in Groot-Brittannië. Op die op te vangen, heeft Barclays overigens een miljard pond opzij gezet.

Toch doet Barclays het nog niet eens zo slecht in vergelijking met andere banken. Gisteren kondigde de Britse rivaal HSBC aan dat het 15.000 banen zou schrappen. Bij Barclays blijft dat snoeiwerk dus al bij al nog beperkt.

Wel heeft de beurskoers van Barclays de voorbije weken flinke klappen gekregen. Barclays is een van die banken met een grote kwetsbaarheid voor de Zuid-Europese schuldencrisis. Zo heeft Barclays voor ongeveer 4,6 miljard euro Griekse obligaties in handen.