Cipiers Jamioulx hervatten het werk

De cipiers van de gevangenis van Jamioulx, in Henegouwen, hebben alsnog het werk hervat. Het akkoord tussen de vakbonden en de directie over de veiligheidsproblemen in de gevangenis was gisteren nochtans verworpen.

Zondagavond ontsnapten drie zware jongens rond 18 uur uit de gevangenis van Jamioulx toen ze van de binnenkoer weer naar hun cel moesten. De drie bedreigden een van de bewaaksters en dwongen haar om de deuren van de gevangenis te openen.

De vrouw werd ook gegijzeld en pas enkele uren later in Frankrijk vrijgelaten. Een andere cipier kreeg rake klappen van een van de ontsnapte gevangenen. De drie gevangenen zijn nog steeds voortvluchtig.

Uit protest tegen de ontsnapping en gijzeling legden de cipiers van de gevangenis maandagmorgen het werk neer. Gisteren hadden de vakbonden een onderhoud met de directie over de veiligheid in de gevangenis.

Directie en vakbonden bereikten een akkoord, maar dat werd 's avonds verworpen door een meerderheid van de cipiers. 31 van hen stemden tegen, 18 voor.

De nacht bracht echter soelaas. Na een 2e lezing tijdens een vergadering vanochtend, werd het akkoord toch goedgekeurd. De cipiers gingen meteen weer aan het werk.