De idyllische wereld van "De Smurfen"

Wie hier voor het eerst zou lezen dat de Smurfen, de blauwe dwergjes van de Belgische tekenaar Pierre Culliford (1928-1992) , alias Peyo, met een lange animatiefilm begonnen zijn aan een wereldwijde stormloop op de bioscopen, heeft de voorbije maanden duidelijk als kluizenaar geleefd op een of andere totaal geïsoleerde plek, afgesloten van elke vorm van menselijke of andere communicatie.

Met andere woorden: Er was geen ontsnappen aan! De Smurfen en hun filmavontuur waren, in de media en in het straatbeeld, alomtegenwoordig en zullen dat nog wel een tijdje blijven.

Iets gelijkaardigs zal binnen enkele maanden ook wel gebeuren wanneer de film "The adventures of Tintin" van regisseur Steven Spielberg en producer Peter Jackson in omloop zal komen. Maar er is toch een zeer belangrijke nuance: in de Verenigde Staten is Kuifje/Tintin, het geesteskind van Hergé, nog lang niet zo bekend en geliefd als de Schtroumpfs/Smurfen van Peyo.

En dat heeft veel, zoniet alles te maken met het feit dat er in de States, tussen 1981 en 1990, door de tekenfilmstudio van Hanna-Barbera (ook bekend van "The Flintstones" en "The Jetsons") een televisieserie werd gemaakt en uitgezonden van maar liefst 256 episodes (van telkens een half uur). Dat televisiefeuilleton is trouwens nog altijd wereldwijd te bekijken.

Kortom, "The Smurfs" konden, ook al door een gigantische merchandingscampagne, rekenen op een zogenaamd "built-in audience". De jonge kids waren, bij voorbeeld door de ‘happy meals’ van een bekende fastfoodketen, sowieso vertrouwd met de lieve, blauwe wezentjes. En hun ouders zouden misschien ook wel een prik van warm jeugdsentiment voelen.

"Maybe a kiss, but nothing bad"

Het blijft natuurlijk altijd afwachten wat Hollywood in petto heeft wanneer daar zwaar ingezet wordt met een bioscoopversie van een in essentie onschuldige en uitgesproken familievriendelijke franchise. In dat verband kunnen bezorgde ouders altijd terecht op het internet voor een of andere "parents guide", waar snel een thematisch overzichtje wordt gegeven in verband met mogelijk heikele scènes of situaties.

Wat "The Smurfs", een combinatie van live-action en animatie, van regisseur Raja Gosnell betreft, kunnen de ouders duidelijk gerust zijn. In het vakje "sex & nudity" is er alleen maar sprake van "Maybe a kiss, but nothing bad". In verband met Smurfette/Smurfin, het enige vrouwelijke specimen in het mannelijke Smurfenwereldje, wordt wel nog opgemerkt dat zij zich als "a colossal flirt" gedraagt.

In verband met "profanity" wordt geconstateerd dat er in de film niet gevloekt wordt en verder wordt ook nog aangestipt dat er van "alcohol/drugs/smoking" absoluut geen sprake is. In het vakje "violence" staat te lezen dat er weliswaar een Smurf overreden wordt door een auto, "but doesn’t get injured".

De boze tovenaar Gargamel, de traditionele boeman van dienst voor de hele Smurfenpopulatie, krijgt ook een vermelding. In de rubriek "frightening/intense scenes" wordt opgemerkt dat zijn optreden "could scare some children".

Dat de Smurfenfilm, die vorig weekend in de Amerikaanse bioscopen van start ging, hoog in de boxofficelijst zou eindigen, werd algemeen verwacht. Maar toch was de verwondering groot toen het er een tijdje naar uitzag dat "The Smurfs" misschien wel op de eerste plaats zouden eindigen, temeer omdat er op hetzelfde moment een andere potentiële kaskraker van start was gegaan, namelijk "Cowboys & aliens" van regisseur Jon "Iron Man" Favreau, met Daniel Craig en Harrison Ford als sterren, en geproduceerd door het duo Steven Spielberg en Ron Howard. Uiteindelijk werd het bijna een fotofinish.

"Cowboys & aliens" haalde tijdens het weekend 36,43 miljoen dollar binnen, terwijl *The Smurfs* mocht terugblikken op een box office van 35,61 miljoen dollar, wat hoe dan ook fenomenaal blijft omdat de meest optimistische vooruitzichten gegokt hadden op een opbrengst tussen de 25 en 30 miljoen dollar.

Voor "Cowboys & aliens", dat een productiebudget van maar liefst 163 miljoen dollar moet terugverdienen, had men anderzijds gehoopt op een opbrengst tussen de 42 en de 45 miljoen.

Jan Temmerman

The Smurfs

regie Raja Gosnell
met Katy Perry, Jonathan Winter, Hank Azaria, Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Sofia Vergara, Alan Cumming
release woensdag 3 augustus