De zeldzaamheid van de grappige vrouw

Het gebeurt niet vaak dat een komedie gepromoveerd wordt tot cultureel fenomeen maar “Bridesmaids” is blijkbaar een geval apart. De film wordt namelijk volledig gedragen door vrouwen.

Kristen Wiig, de hoofdactrice en coscenariste van “Bridesmaids”, heeft zelf geen idee waarom haar film naar voor geschoven wordt als een boegbeeld van een nieuwe beweging. “Ik dacht dat we in 2011 leefden”, zegt ze. “Er lopen enorm veel grappige vrouwen rond en dat is altijd zo geweest. Ik zal blij zijn als de mensen het gewoon over “komedies” kunnen hebben, zonder dat er termen als “mannelijk” of “vrouwelijk” bij gesleurd worden.”

Ze zegt bovendien dat zij en haar goede vriendin Annie Mumolo, die een klein rolletje vertolkt als paniekerige vliegtuigpassagier, er hoegenaamd niet aan dachten toen ze samen het script schreven: “Het enige wat we wilden, was een verhaal vertellen met veel vrouwen in de cast. Annie kwam zo op het idee om het verhaal te vertellen van een trouwfeest en alles meer te focussen op de bruidsmeisjes dan op de bruid. Op die manier zouden we iets kunnen vertellen over hoe vrouwen met elkaar omgaan.”

De kans om de film te maken, kwam echter door toedoen van een man. Judd Apatow, sinds het succes van ranzige komedies als “Anchorman”, “The 40 year old virgin” en “Superbad” zowat de referentie voor commerciële humor in de States, kende Wiig van “Knocked up”, waarin ze een bijrol vertolkt.

Apatow was zo onder de indruk van wat de “Saturday night live”-actrice daar liet zien dat hij haar vroeg of ze ideeën had voor een langspeelfilm. “Ik heb altijd gehoopt dat er een publiek bestond voor een film als “Bridesmaids”,” stelt hij. “Kijkers die zaten te wachten op iemand die hun soort films zouden maken. Ik ben heel blij dat het geen inbeelding was. Hopelijk zal het succes van “Bridesmaids” tot gevolg hebben dat er meer films met grappige vrouwen geproduceerd zullen worden.”

Dat effect zou de 164 miljoen dollar die de film in de Amerikaanse bioscopen vergaarde inderdaad kunnen hebben, maar het is ook een feit dat Apatow en regisseur Paul Feig eerst het script onder handen namen voor ze aan de opnames begonnen.

"Vrouwen zijn geen tengere bloempjes"

Op aanraden van Apatow en Feig werd het verhaal onder meer aangevuld met een scène waar de dames voedselvergiftiging krijgen en langs alle mogelijke lichaamsopeningen in de problemen komen. Niet wat Wiig en Mumolo in gedachten hadden, maar wie waren zij om nee te zeggen tegen Judd Apatow? “Veel vrouwen zijn geen tengere bloempjes”, verdedigt Wiig zich nu. “En het is oké om dat nu en dan eens te tonen, toch?”

Toeval of niet maar dit jaar lijken er meer gortige vrouwelijke komedies in de zalen te komen dan gewoonlijk. Eerder kregen we bijvoorbeeld al “No strings attached” met Natalie Portman, “Bad teacher” met Cameron Diaz, later volgt nog “Friends with benefits” met Mila Kunis en “What’s your number?” met Anna Faris.

Die zogenaamde “female driven” komedies blijven echter de uitzonderingen op de regel, voornamelijk omdat studiohoofden ervan uitgaan dat het veel moeilijker is om mannelijke kijkers naar een vrouwenfilm te lokken dan vrouwen naar typische mannengenres zoals actie of sciencefiction.

En ondeugende komedies met vrouwen in de hoofdrol liggen nog het moeilijkst van allemaal. “Mijn ervaring leert me dat mannen niks moeten weten van vrouwen die zich onbehoorlijk gedragen”, meent Stacey Snider, een van de kopstukken van DreamWorks. “En vrouwen zien het eigenlijk ook niet graag.” Of het succes van “Bridesmaids” betekent dat de mentaliteit aan het veranderen is, valt nog af te wachten.

Ruben Nollet

Bridesmaids

regie Paul Feig
met Kristen Wiig, Rose Byrne, Jon Hamm, Melissa McCarthy, Maya Rudolph, Ellie Kemper, Chris O'Dowd
release woensdag 3 augustus