Griekse crisis weegt op BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 2,13 miljard euro winst geboekt. Dat is slechts ietsje meer dan in dezelfde periode vorig jaar en minder dan was verwacht.

BNP Paribas draait niet slecht en haalde heel wat geld uit consumenten- en zakenbankieren, maar toch was de kwartaalwinst van 2,13 miljard euro wat teleurstellend en alleszins minder dan analisten hadden verwacht.

Dat komt grotendeels door de 534 miljoen euro die de bank opzij heeft gezet als vrijwillige bijdrage aan het internationale reddingsplan van de grote banken voor Griekenland. Via hun internationale vereniging, het Institute of International Finance (IIF) gaan de grootbanken Griekse staatsbons die vervallen, omzetten in nieuwe leningen, met een beperkte rente.  

BNP Paribas heeft voor 5 miljard euro Griekse staatbons in kas en is daarmee van de grootste schuldeisers van Griekenland in Europa. Dat heeft de voorbije weken op de beurskoers gewogen.

Vanuit België wordt de evolutie bij de bank met argusogen gevolgen. Niet alleen is BNP Paribas via Fortis Bank aanwezig in ons land, bovendien is de Belgische overheid -na de Franse- de grootste aandeelhouder in BNP Paribas.