Hongersnood Somalië dreigt nog uit te breiden

De hongersnood in de Hoorn van Afrika, die al tienduizenden mensenlevens heeeft geëist, dreigt nog uit te breiden. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De internationale gemeenschap heeft al een miljard dollar toegezegd om de voedselcrisis in het oosten van Afrika aan te pakken, maar volgens Valerie Amos van de VN is daar nog eens 1,4 miljard dollar bovenop nodig.

De hongersnood werd vorige maand vastgesteld in twee regio's in Somalië. "Als we dit niet snel onder controle krijgen, kan de hongersnood uitbreiden naar 5 of 6 andere regio's", waarschuwt Valerie Amos. "Tienduizenden Somaliërs zijn nu al overleden en honderdduizenden anderen worden bedreigd, wat gevolgen heeft voor de hele regio", klinkt het nog.

Doordat de vluchtelingen vaak grote afstanden afleggen om voedsel te vinden, zijn vooral ondervoede kinderen erg kwetsbaar. "Als we kunnen vermijden dat de vluchtelingen grote afstanden te voet afleggen,  kunnen we vermijden dat er veel doden vallen", legt Amos nog uit.

In totaal worden nu 12,4 miljoen Afrikanen getroffen door het voedselgebrek: 3,7 miljoen in Somalië, 4,5 miljoen in Ethiopië, 3,7 miljoen in Kenia en enkele honderdduizenden in Djibouti. Intussen wordt ook Oeganda getroffen door de ergste droogte van de laatste 60 jaar in het oosten van Afrika.

Consortium 12-12, het Belgische consortium voor noodhulpsituaties, heeft tot nu toe 1,5 miljoen ingezameld voor de hongerlijdende bevolking in Oost-Afrika.

"Het huidige resultaat stemt me voorzichtig positief", zegt voorzitter Erik Todts van 12-12. "We hebben er nog steeds hoop op dat we ons eerste objectief zullen bereiken. We willen in België 4 miljoen euro verzamelen, het bedrag dat nodig is om de dringendste operaties van de verschillende organisaties te financieren."

Twee weken geleden lanceerde het consortium een oproep om op het rekeningnummer 000-0000012-12 geld te doneren om de honger in de Hoorn van Afrika te bestrijden.