Huis van Afgevaardigden stemt in met compromis

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden het compromisvoorstel over het schuldplafond goedgekeurd. Dat gebeurde met 269 stemmen tegen 161. Vanavond buigt de Senaat zich over het voorstel.
Gabrielle Giffords omstuwd door haar collega's

De kwestie van het schuldplafond was wekenlang de inzet van een hevige politieke strijd tussen Democraten en Republikeinen. Zondagavond werd dan toch een compromis bereikt. Net op tijd, want vanavond verstrijkt de deadline voor een akkoord.

Het compromis omvat onder meer een verhoging van het schuldplafond van de VS met 2.100 miljard dollar. Daardoor kan het land meer geld lenen en zijn financiële verplichtingen blijven nakomen. In ruil moet de overheid de komende 10 jaar heel zwaar besparen.

Een ruime meerderheid van de Republikeinen stemde voor het akkoord (174 tegenover 66). De Democraten daarentegen bleken sterk verdeeld, 95 Congresleden stemden en voor en 95 stemden tegen. 

Vanavond om 18 uur onze tijd zal ook de Senaat zich nog over het voorstel uitspreken, daar hebben de Democraten de meerderheid. Er wordt verwacht dat het voorstel genoeg stemmen zal halen. Als ook de Senaat haar goedkeuring heeft gegeven, kan president Barack Obama zijn handtekening onder het akkoord zetten.

Een warm welkom voor Gabrielle Giffords

Tijdens de stemming in het Huis was er applaus voor de Democratische politica Gabrielle Giffords. Ze maakte haar terugkeer nadat ze begin dit jaar was neergeschoten tijdens een meeting in Tucson, in de staat Arizona. Giffords, die voor het akkoord stemde, kreeg bij aankomst een minutenlange ovatie van haar collega's.

De politica kreeg een kogel in het hoofd en overleefde de aanslag maar ternauwernood. Ze lag een half jaar in het ziekenhuis en wordt ook nu nog de klok rond bijgestaan door een verpleeghulp. Bij de schietpartij vielen zes doden.