NAVO stuurt 700 extra soldaten naar Kosovo

De NAVO heeft beslist om 700 extra soldaten naar Kosovo te sturen om de onrust in het noorden aan te pakken. Het gaat om Duitse en Oostenrijkse militairen.
Marokkaanse NAVO-soldaten bewaken een brug in Mitrovica.

De NAVO zegt dat de situatie niet slechter wordt, maar dat de versterking nodig is om de taak van de soldaten die er nu al zijn te verlichten.

Maar de toestand blijft wel erg gespannen. Vorige week hebben etnische Serviërs uit Kosovo een grenspost tussen Kosovo en Servië in brand gestoken. Ze waren boos omdat de Kosovaarse regering geprobeerd had om twee grensovergangen in te nemen. In het noorden van Kosovo wonen veel etnische Serviërs, die de feitelijke afscheiding van de vroegere provincie nog niet verteerd hebben. De NAVO manschappen houden sindsdien de grensovergangen opnieuw in de gaten.

Sinds 1999 is de NAVO in het grensgebied tussen Kosovo en Servië aanwezig om er het staakt-het-vuren te controleren. De Kfor-missie bestaat tot nu toe uit 6.000 manschappen. Nu komen daar 700 Duitse en Oostenrijkse militairen bij.