Ook Amerikaanse Senaat keurt schuldenwet goed

In de Verenigde Staten heeft de Senaat de wet om het schuldplafond te verhogen goedgekeurd. Eerder had het Huis van Afgevaardigden dat ook al gedaan. President Obama heeft de tekst meteen getekend, zodat de wet net op tijd van kracht wordt.

74 senatoren stemden voor het compromis,  26 tegen. Er was een meerderheid van 60 stemmen nodig om het akkoord goed te keuren. Bij de tegenstemmers waren ook zes Democraten.

Volgens de wet kan het schuldplafond van de VS met 2.400 miljard dollar opgetrokken worden in twee fases. De overheidsuitgaven worden met meer dan 2.000 miljard dollar verminderd.

Republikeinen en Democraten moesten voor 2 augustus een vergelijk vinden over de aanpassing van het schuldenplafond van de VS. Wettelijk mag de schuldenberg niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar. Als dat plafond niet werd opgetrokken, dreigde het bankroet, omdat de VS een deel van de schulden niet langer zou kunnen betalen.

"Eerste stap"

Na afloop van de stemming zei president Barack Obama dat de wet maar een eerste stap is om ervoor te zorgen dat de VS niet meer boven zijn stand leeft en dat er meer nodig is om de economie van het land weer op te bouwen.

Democraten en Republikeinen gaan in een gemengde commissie concrete maatregelen uitwerken om de besparingen door te voeren. Obama liet verstaan dat hij verwacht dat er een "meer evenwichtige aanpak" zal komen waarbij de rijkeren meer belastingen betalen om het Amerikaanse tekort verder naar beneden te halen.

De president zei ook dat het getouwtrek over het schuldplafond van de afgelopen weken niet goed was voor het zakenleven, maar dat het economische herstel ook gehinderd wordt door onvoorziene gebeurtenissen zoals de aardbeving in Japan.

De Amerikaanse beurzen hebben alvast weinig vertrouwen in het afgesloten akkoord. De Dow Jones zakte onder de 12.000 punten. De Dow Jones Industrial Average ging 2,2 procent lager tot 11.866,62 punten. De technologie-index Nasdaq verloor 2,75 procent tot 2.669,24 punten.

De beleggers focusten op de onverwachte daling van de consumptie in de VS in juni, de eerste daling in bijna twee jaar. Men vreest voor een recessie in de VS in de tweede helft van het  jaar.