Overvolle wegen én treinen richting kust

Het warme weer lokt een massa dagjestoeristen naar zee en dat leidt tot lange files op de wegen richting kust. Ook op het spoor is het extra druk. De NMBS heeft drie extra treinen ingelegd.
archieffoto

Op de hoofdwegen richting kust stond er op het piekmoment vanmiddag meer dan 100 kilometer file. "Heel wat mensen willen van de zon aan de kust genieten. Daardoor is het extreem druk, zelfs een aantal gewestwegen zijn helemaal dichtgeslibd. Overal verlies je meer dan een halfuur", aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De grootste vertragingen situeren zich in de buurt van Gent en Brugge. maar ook rond Antwerpen verloopt het verkeer moeizaam. Dat komt door enkele ongevallen vanmorgen. Voor vanavond worden er niet al te veel problemen verwacht. "Het blijft langer warm en de mensen zijn niet gehaast, daardoor is er meestal sprake van een gespreide terugkeer", luidt het.

Ook op het spoor verliep de uittocht niet vlekkeloos. De treinen zaten overvol en daardoor was het ook rekening houden met lichte vertragingen. "Bij zo'n drukte is een halve minuut of een minuut stilstand in het station niet voldoende, dus wordt er gewacht tot iedereen veilig aan boord is." De NMBS heeft daarom drie extra treinen ingezet: 2 richting Blankenberge en 1 richting Oostende.

In de loop van de voormiddag waren er vertragingen tot meer dan twintig minuten. Wie na de middag nog met de trein naar zee vertrekt, moet rekenen op lichte vertragingen.

Ook in de recreatiedomeinen is het over de koppen lopen door het mooie weer. Net zoals aan de kust, hoopt men er op beterschap in augustus. Het voorjaar was uitstekend, maar de eerste helft van de zomervakantie een grote tegenvaller, klinkt het.