Per dag lopen 30 kinderen van huis weg

Vorig jaar zijn in ons land 10.741 jongeren van huis weggelopen, zo'n 30 per dag, schrijven de Concentra-kranten. De cijfers komen van de federale politie.

Uit een onderzoek bij 5.000 kinderen blijkt dat Vlaanderen een regio is met heel veel weglopers, melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. In Europa kampen enkel Griekenland en Finland met een groter probleem. "In Vlaanderen geeft 6,5 procent van de ondervraagde kinderen zelf aan dat ze al eens van huis zijn weggelopen", zegt Dirk Depover van Child Focus. "In Nederland loopt maar 1,4 procent van de kinderen eens weg, in Duitsland 1,7 procent."

Volgens Child Focus gaat het lang niet in alle gevallen over onrustwekkende verdwijningen. "Vaak is het kind maar een halfuur tot een uur weg, daar zit misschien ook wel spijbelgedrag tussen", aldus Depover. "Van die 10.741 weglopers worden enkele honderden gekenmerkt als onrustwekkend, en dat op basis van een aantal wettelijk vastgestelde criteria."

Wat is een onrustwekkende verdwijning?

Als een verdwijning voldoet aan een of meer van de volgende criteria, wordt ze als onrustwekkend beschouwd (bron: www.childfocus.be).

  • De vermiste is jonger dan 13 jaar.
  • De vermiste is lichamelijk of geestelijk gehandicapt of mist de nodige zelfredzaamheid.
  • De vermiste is afhankelijk van medicatie of medische behandeling.
  • De vermiste bevindt zich mogelijk in een voor hem levensbedreigende situatie.
  • De vermiste bevindt zich mogelijk in het gezelschap van derden die zijn welzijn kunnen bedreigen of is slachtoffer van een misdrijf.
  • De afwezigheid van de jongere is in complete tegenstelling tot zijn normale gedrag.