Spaanse en Italiaanse rentes pieken

De langetermijnrentes van Spanje en Italië staan op het hoogste peil sinds de invoering van de euro. De beleggers zoeken massaal hun toevlucht in staatspapier van landen met een toprating zoals Duitsland.

Nu er een oplossing voor de schuldencrisis in de Verenigde Staten is, krijgt de vrees voor die in de eurozone opnieuw meer aandacht. Heel wat beleggers dumpen massaal staatsbons uit de Zuid-Europese landen en Ierland en zoeken de vluchtheuvel van de Duitse "Bund" op.

De Spaanse rente op tien jaar bereikte vanmiddag een recordpeil van 6,45%, de Italiaanse rente lag op 6,18%. De Portugese rente op tien jaar lag op 10,7% en de Griekse bleef stabiel op 14,45%.

Ter vergelijking: de Duitse staatsobligaties op tien jaar staan op 2,426%. De Belgische rente op dezelfde periode hangt rond 4,4% en daardoor is de "spread", het verschil met de Duitse rente, gestegen tot 2% en ook dat is een record. De nerveuze beleggers kiezen dus massaal voor Duits staatspapier en laten de andere landen vallen.

Toch boert België over het algemeen niet zo slecht. Sinds begin dit jaar schommelt de Belgische rente op tien jaar tussen 4% en 4,4%. Ons land zit daarmee in de middenmoot van de eurozone, tussen de landen met een toprating en de probleemlanden in Zuid-Europa en Ierland. België heeft van Standard & Poor's een rating AA+ gekregen, dat is de op een na beste.

Spaanse premier stelt vakantie uit

De Spaanse premier José Luis Zapatero (foto) heeft vandaag zijn vakantie uitgesteld om de problemen in het land het hoofd te kunnen bieden. Eerder had hij voor november vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

De Spaanse rente blijft dus maar klimmen en gaat nu richting de 7%. Het is rond dat peil dat Griekenland, Ierland en Portugal eerder bij de EU en het Internationaal Muntfonds moesten aankloppen voor internationale hulp.

De Europese Commissie maakt zich net vandaag overigens sterk dat er vooralsnog geen hulpscenario's voor Spanje, Italië of andere eurolanden zoals Cyprus op tafel liggen.

De nervositeit van de beleggers zorgt intussen verder voor een financiële uittocht uit Spanje. Een aantal banken en spaarkassen uit dat land kwamen overigens slecht uit recente Europese stresstests. Als Spanje hulp nodig zou hebben, zou er voor het eerst een groot Europees land in de problemen komen. Velen vrezen dat dan Italië de volgende domino wordt en dat zou de eurozone echt in de problemen kunnen brengen.