Tekort aan huisartsen blijft toenemen

Steeds meer gemeenten in ons land kampen met een tekort aan huisartsen, ondanks bestaande financiële stimulansen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Vier op de tien gemeenten hebben te weinig huisartsen. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen betwist de cijfers.

Van de 589 gemeenten in ons land hebben 232 een tekort aan huisartsen. Het gaat om 111 gemeenten in Vlaanderen, 111 in Wallonië en ook 10 Brusselse gemeenten.

In drie jaar tijd is het aantal gemeenten met een tekort aan huisartsen daarmee bijna verdubbeld. In 2010 waren er 206 gemeenten met een tekort, in 2008 125.

In Vlaanderen kampen ook een aantal middelgrote steden met een tekort, zoals Geraardsbergen, Ninove, Maaseik, Lokeren en Mortsel.

De toename is opmerkelijk, aangezien de overheid de tekorten al enkele jaren met subsidies probeert te bestrijden. Huisartsen die hun praktijk vestigen in een gemeente met een tekort aan huisartsen, krijgen namelijk een premie van 20.000 euro.

Lijst "onvolledig, onjuist en dus onbruikbaar"

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) stelt zich vragen bij de lijst van gemeenten die het RIZIV vrijgaf. Volgens het SVH klopt het huisartsenkadaster van het ministerie van Volksgezondheid niet.

"Daar staan zelfs gestorven huisartsen in. Wij vragen dat er een correct kadaster komt dat best wordt opgemaakt door de gemeenschappen op basis van informatie van de huisartsenkringen", zegt Rufij Baeke, ondervoorzitter van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen.

"Ik begrijp echt niet hoe die lijst is opgesteld. Er zou een correct huisartsenkadaster moeten komen met een duidelijk overzicht van waar welke huisarts werkt en hoeveel werk hij doet. Het kadaster dat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx aan ons heeft getoond, is onvolledig, onjuist en dus onbruikbaar", aldus Baeke.

Volgens Baeke is de premie van 20.000 euro overigens geen goede hefboom. "Het is misschien leuk voor sommige mensen die in het beroep stappen, maar daarvoor doet men het niet. De overheid zou beter inspanningen doen om het beroep op zich aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door de administratieve rompslomp te verminderen en in te zetten op informatisering", besluit hij.