Veiligheidsraad veroordeelt Syrische regime niet

Een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Syrië heeft voorlopig niets opgeleverd. Rusland en China, twee van de vijf permanente leden, verzetten zich tegen een veroordeling van het regime van president Bashar al-Assad. Intussen gaat het geweld onverminderd voort.

De vergadering van de Veiligheidsraad was gisteren bijeengeroepen door Duitsland en Italië, naar aanleiding van het oplaaiende geweld. De Europese leden en de VS zochten een veroordeling van Damascus via een resolutie. Rusland en China willen dat niet en dreigen ermee hun veto te stellen tegen een dergelijke resolutie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had de landen die zich verzetten tegen een veroordeling eerder nog opgeroepen "om hun standpunt te herzien", maar dat is dus niet gebeurd. Het overleg gaat nu voort. Mogelijk komt er vandaag toch nog een gezamenlijke, niet-bindende verklaring.

Intussen heeft de EU volgens Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid, de sancties tegen Syrië aangescherpt. "Het gaat om het bevriezen van tegoeden en het opleggen van een reisverbod aan vijf Syriërs die betrokken zijn bij de gewelddadige repressie", aldus Ashton. Het is de vierde reeks sancties die Europa neemt tegen het regime van Assad (kleine foto).

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er sinds zondag al 130 doden gevallen bij het protest in Syrië, de meesten in Hama, waar tanks de stad onder vuur namen. Ook gisteravond heeft het Syrische leger Hama opnieuw beschoten, toen er na de avondgebeden op de eerste nacht van de ramadan opnieuw mensen de straat optrokken.

Er zijn ook berichten over geweld in de hoofdstad Damascus. Daarbij zouden zes doden zijn gevallen. De Syrische bevolking protesteert nu al sinds midden maart tegen het regime van president Assad. Die antwoordt met hevige repressie, maar dat weerhoudt de demonstranten er niet van om op straat te blijven komen.