Zandbak tegen sluipverkeer op landbouwweg?

De kans bestaat dat er binnenkort grote "zandbakken" komen in het wegdek van kleine landbouwwegen, als een maatregel tegen het toenemende sluipverkeer. Dat schrijven de Corelio-kranten.

Steeds meer automobilisten laten zich niet meer afschrikken door verkeersborden met de tekst "uitgezonderd plaatselijk verkeer" of "landbouwvoertuigen". De Vlaamse overheid heeft nu een brochure met adviezen opgesteld voor gemeenten die het toenemende sluipverkeer willen afremmen.

Het uitbreken van een betonplaat en die vervangen door een grote bak mul zand die zo diep is dat alleen een tractor erdoor kan rijden, is een optie, zegt woordvoerder Jan Mosselmans van de Vlaamse Landmaatschappij, een overheidsagentschap dat instaat voor de openbare ruimte op het platteland en in randstedelijk gebied.

"Je moet dat vergelijken met wat we op andere wegen zien, met stroken waar autobussen kunnen rijden en andere wagens niet. Dit wordt een soort zandbak waar een gewone tractor kan doorrijden en een gewone wagen zich in vastrijdt. Er bestaan ook sluizen waar fietsers makkelijk door kunnen."

"Het gaat om een voorbeeldboek", benadrukt Mosselmans. "Het is aan de gemeenten om te beslissen welk verkeer en welke combinaties van verkeer zij toelaten. Wij geven dan voorbeelden van hoe ze dat kunnen realiseren. De gemeenten moeten zelf beslissen welke maatregelen ze kiezen om het sluipverkeer tegen te gaan. Het is zeker geen verplichting."