Zomerweer veroorzaakt lange files op de weg

Door het mooie weer is het erg druk op de wegen naar de kust. Voor de middag stond er zo'n 100 kilometer file op de autosnelwegen, wat uitzonderlijk is. Op de E40 stond er op een bepaald moment een accordeonfile van Aalst tot Nevele.

Niet alleen op de snelwegen in de buurt van Gent en Brugge was het erg druk; ook de kleinere wegen aan de kust raakten in de loop van de voormiddag vol. En dit met dank aan het zomerweer van vandaag.

"Dit is duidelijk de warmste dag van de week", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeercentrum. "Het is extreem druk. Zelfs een aantal gewestwegen, zoals Ieper-Veurne, zijn helemaal gesatureerd. Overal verlies je meer dan een half uur voor je de badsteden bereikt."

Ook in de buurt van Antwerpen verloopt het verkeer moeizaam, maar dat heeft te maken met enkele ongevallen vanmorgen. Voor vanavond worden er niet al te veel problemen verwacht. "Het blijft langer warm en de mensen zijn niet gehaast, daardoor is er meestal sprake van een gespreide terugkeer", luidt het.

Het zomerse weer geeft ook de spoorwegen extra werk. De treinen zaten overvol en daardoor was het rekening houden met lichte vertragingen. "Bij zo'n drukte is een halve minuut of een minuut stilstand in het station niet voldoende, dus wordt er gewacht tot iedereen veilig aan boord is. Daarom hebben we vandaag bovenop het extra zomeraanbod al drie extra treinen ingezet", zegt Jochem Goovaerts van de NMBS. Het gaat om twee treinen naar Blankenberge en een naar Oostende.

In de loop van de voormiddag liepen treinen vertragingen tot meer dan 20 minuten op. Rond de middag waren er nog lichte vertragingen.