"Boycot-cot"-campagne voor de kippen

In Gent heeft de dierenrechtenorganisatie Gaia actiegevoerd tegen legbatterijen voor kippen. De campagne heeft de naam "boycot-cot" meegekregen en zal bestaan uit fietssessies in verschillende Belgische steden. Gaia hoopt dat supermarktketens geen eieren uit legbatterijen meer zal gebruiken voor hun huisproducten.

"Een batterijkip slijt haar leven op een ruimte van amper een A4'tje", zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. Vanaf januari 2012 zijn conventionele batterijkooien verboden in Europa, maar dat is onvoldoende, zegt hij.

"Zogenaamde verrijkte kooien zijn wel nog toegestaan, en die bieden nauwelijks meer ruimte dan de klassieke batterijkooien", aldus Vandenbosch. In België zouden momenteel 5 miljoen kippen in te kleine kooien leven. Gaia wil dat hun eieren niet meer massaal worden verwerkt in de huisproducten van supermarktketens.

"Wij willen dat alle supermarktketens in België voor hun eigen merkproducten zoals pasta's, mayonaises, koekjes enz. geen batterijeieren meer gebruiken. Op die manier zetten ze ook de boeren aan om over te schakelen naar het betere systeem van scharreleieren", zegt Vandenbosch.

In Gent kreeg de actie onder meer de steun van schrijver Herman Brusselmans (kleine foto: met Michel Vandenbosch).