"Geen vierde deel in "Millennium"-trilogie"

Al jaren gaan er geruchten dat de overleden Zweedse auteur Stieg Larsson een vierde boek schreef in de populaire "Millennium"-reeks. Volgens Eva Garbrielsson, die de partner was van de schrijver, is er echter geen sprake van een boek.

"Er bestaan wel manuscripten voor een vierde boek", meldt Eva Gabrielsson op BBC Radio 4. "Maar er is absoluut geen sprake van een heel boek." Volgens Gabrielsson had Larsson zo'n tweehonderd pagina's klaarliggen voor een opvolger in zijn populaire Millennium-trilogie.

"De manuscripten vertonen waarschijnlijk geen enkele samenhang", zegt Gabrielsson. "Stieg schreef steeds aparte scènes die hij pas helemaal op het einde samenvoegde. Een nieuw boek kan je dat onmogelijk noemen." Met die woorden wil Gabrielsson alle geruchten over een vierde boek de kop indrukken.

Stieg Larsson overleed in 2004 op amper 50-jarige leeftijd. Sindsdien zijn Eva Gabrielsson en de familie van Larsson in een juridische strijd verwikkeld over zijn nalatenschap.