"Vlaanderen moet Waalse strengheid kopiëren"

Groen en Ecolo willen de buitenlandse reizen van parlementsleden strenger reglementeren. Dat zou mistoestanden moeten voorkomen. Zo zou de partner van de parlementair niet meer mee kunnen reizen en zou de extra premie worden afgeschaft.

Parlementaire reizen zijn geen snoepreisjes. Dat is de boodschap die de groenen willen uitdragen met hun nieuwe wetsvoorstel. Het Waalse Gewest heeft al een strenge regeling en die zou er nu ook moeten komen voor federale parlementsleden.

In het voorstel van beide groene partijen is onder meer sprake van een strikt budget, een duidelijke motivatie voor de reis en een verslag achteraf. Voorts moet het verblijf voor minstens driekwart van de tijd bestaan uit werkontmoetingen en officiële bezoeken. Elke partij zou ook slechts 1 lid mogen afvaardigen en die zal daar geen extra premie meer voor krijgen. Ook de partner mag niet meer mee.

Ecolo en Groen! willen ook dat er na elke reis een CO-balans wordt opgemaakt. Op basis daarvan zou er dan een compensatie moeten zijn ten voordele van duurzame ontwikkelingssamenwerkingsprojecten.

"Het Waalse Gewest heeft al een soortgelijke wetgeving aangenomen", zegt voormalig fractieleider Olivier Deleuze (Ecolo, foto) in Le Soir. "Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds geen regeling bestaat op federaal of op Vlaams vlak. Ik geef toe dat ik er enigszins genoegen in zou scheppen wanneer Vlaanderen zich zou laten inspireren door de Waalse strengheid."