"Waalse regering is bereid om bij te dragen"

De Waalse minister van Begroting André Antoine (CDH) vindt dat zijn Vlaamse collega Philippe Muyters (N-VA) niet zomaar kan weigeren om bij te dragen aan de federale begroting. "Voor Europa is er enkel het totale plaatje", zegt hij in De Standaard.

De N-VA zit in de Vlaamse regering, maar staat op federaal vlak nu aan de zijlijn van de onderhandelingen over een nieuwe regering. Vlaams minister van Begroting Muyters (foto in tekst) hamert erop dat Vlaanderen niet wil bijdragen om op federaal vlak miljarden euro's te kunnen besparen, zoals wordt voorgesteld door formateur Elio Di Rupo (PS). "Dat staat niet in het Vlaamse regeerakkoord", klinkt het bij Muyters.

Antoine staat ook niet te springen om bij te dragen, zegt hij in De Standaard. "Ik wil niet afgeperst worden, maar iedereen zal moeten meewerken. Wij zijn bereid tot een inspanning, maar we zijn niet naïef. De heropleving van de economie in Wallonië mag in geen geval in gevaar komen."

"Er is geen andere weg, we zijn collectief verantwoordelijk", zegt Antoine. "Europa kent geen Vlaamse of Waalse of Duitstalige gemeenschapsbegroting. Voor hen is er in dit land maar één begroting: het totale plaatje. Iedereen moet meewerken, het is onze burgerlijke plicht."

"De N-VA moet consequent zijn met zichzelf. Als die partij gelooft in een sterk Vlaanderen, dan moet ze ook accepteren dat er in Vlaanderen een andere meerderheid is dan federaal. Vanuit Vlaanderen kan ze mee onderhandelen", vindt Antoine.