Bankaandelen halen de beursindexen neer

Na een wankel herstel vanmiddag zijn de meeste Europese beurzen opnieuw met fors verlies geëindigd. Vooral de financiële noteringen leden onder de onrust over de schuldencrisis in de eurozone en de Verenigde Staten.

In Brussel deed de Bel-20 het met een verlies van -1,69% het nog niet eens zo slecht in vergelijking met de andere beurzen. Ageas trappelde ter plaatse, maar KBC (-1,6%) en Dexia (-1,29%) moesten wel terrein prijsgeven. Nochtans stonden die twee banken eerder op een kleine winst, maar die konden ze niet vasthouden.

In Parijs (-1,93%), Frankfurt (-2,3%) en Londen (-2,34%) waren de verliezen veel groter. Ook Milaan (-1,5%) en Madrid (-0,8%) sloten in het rood en de beurs van Athene donderde met -3,76% terug tot hetzelfde peil als in 1997.

Vooral financiële aandelen trokken de indexen lager. Het ging dan vooral om SocGen (-8,7%), Crédit Agricole (-6,5%), ING (-4,3%) en Commerzbank (-3,7%). Niet toevallig zijn dat banken die erg veel staatsobligaties uit Zuid-Europese schuldenlanden in hun bezit hebben.

Ramp vermeden, onzekerheid niet

De schuldencrises in Amerika en Europa blijven de beleggers dus parten spelen. Uiteraard speelt de stijgende rente en de schuldenbergen van landen als Spanje en Italië mee, maar internationaal is er ook onrust over de kredietrating van de Verenigde Staten, ondanks het schuldenakkoord van maandag.

De ratingkantoren behouden weliswaar de AAA-rating van de VS, maar Moody's voegt daar nu wel een negatieve waarschuwing bij "als de budgettaire discipline in het komende jaar zou verzwakken of als de conjunctuur aanzienlijk zou verslechteren".

Ook Fitch behield de hoogste rating, maar stuurde een soortgelijke waarschuwing de wereld in. Standard & Poor's ten slotte stelde eerder al dat er meer bezuinigingen nodig zullen zijn om te garanderen dat de VS de hoogste waardering kan behouden.

Er is ook ongerustheid over de zwakke economische groeicijfers en de daling van de consumptie in juni, de eerste daling in bijna twee jaar. De negatieve economische berichten hebben de goudprijs naar een nieuwe recordhoogte gestuwd. De prijs staat nu op 1.659,15 dollar (1.170,23 euro) per ons (31,1 gram).